Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä Teatteriryhmä Kimara ovat valmistelleet yhteistyössä Vellamon museoiden kanssa ystävänpäiväviikon ympärille runojulistekampanjan. Ideana on tarjota kotkalaisten iloksi suomalaisten runoilijoiden rakkaudesta ja välittämisestä kertovia tekstejä. Tervetuloa tutustumaan julisteisiin myös Viikarilla!

Ystävänpäiväviikkohan on Kotkan kaupunkistrategian arvoista ”reiluus, rohkeus, rakkaus” nimenomaan  rakkaudelle omistettu tapahtumaviikko. Eri puolille Kotkaa mm. busseihin, liiketiloihin, näyteikkunoihin ja Vellamoon sijoitettavien runojulisteiden tavoitteena on runon ja julistekuvan keinoin pysähdyttää kotkalaiset – vaikka hetkeksi - miettimään, mitä rakkaus heille merkitsee ja miten he voisivat rohkeammin ilmaista tunteensa.

Runojulisteita on suunniteltu 20 erilaista. Kaikki julisteiden kuvat ovat Kymenlaakson museon kokoelmista vapaasti käytettävissä olevia kuvia. Valinnassa päädyttiin ensisijaisesti Kotkasta tai lähialueilta oleviin henkilökuviin. Mm. haapasaarelaisia tai seiskarilaisia esittävät kuvat ovat yksityishenkilöiden ottamia tai sitten ateljeekuvia. Esimerkiksi Lauri Haapaniemi on varsin monen Haapasaareen sijoittuvan kuvan tallentaja. Vanhimmat kuvat ovat yli sadan vuoden takaa. Kuvat ovat jo sinällään esille tuomisen arvoisia tarinoita, jotka kertovat aikansa pukeutumisesta, kampauksista, tavoista, ystävyydestä sekä usein kameralle ”poseeraamisen” vakavuudesta.

Kuvat ohjasivat myös valitsemaan hengeltään niihin sopivia runoja. Tällä kertaa Leena-Kaisa Kiviojan ja Esko Junkkarin valitsemien runojen tekijöiden vanhempaa kaartia edustavat Eino Leino, J.H.Erkko, Larin-Kyösti, A.V.Koskimies, onpa mukana pari kansanrunoa. Hieman nuorempaa runoilijajoukkoa edustavat L.Onerva, V.A.Koskenniemi, P. Mustapää, Aale Tynni, Viljo Kajava, Arvo Turtiainen, Eeva Kilpi sekä Anna-Mari Kaskinen, Anja Porio ja Nils-Aslak Valkeapää.

Johanna Immeli on suunnitellut julisteiden graafisen asun. Hän on kunnioittanut kuvien patinaa eikä ole lähtenyt niitä korjailemaan. ”Kuvan esittämä tilanne tai henkilö on ainutkertaisuudessaan rakastettava, kunnioitusta herättävä. On hienoa, että voimme tuoda tällaisia kuvia kotkalaisten ihailtaviksi”, Johanna Immeli totesi 

kuvia tarkastellessaan.

Kumppanuustalo Viikari | Mariankatu 24, 48100 Kotka